Ποιες εταιρείες κάνουν πτήσεις εσωτερικού και πόσο περίπου κοστίζουν

αεροπορικά εισιτήρια εσωτερικούΟι πτήσεις εσωτερικού παλιά γίνονταν σχεδόν αποκλειστικά από τον «Εθνικό μας αερομεταφορέα», την Ολυμπιακή, τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, μάλλον προς το καλύτερο. Ανάλογα με την εποχή, στον χώρο των αερομεταφορών δραστηριοποιούνται αρκετές πλέον εταιρείες, Ελληνικές και ξένες, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα τον ανταγωνισμό ανάμεσα τους και την θεαματική μείωση των τιμών των ναύλων αλλά και την αναβάθμιση των αεροδρομίων.

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι νέοι παίκτες στο τοπίο των αεροπορικών μεταφορών; Και πώς έχει αλλάξει το όλο σκηνικό;

Το τέλος της Ολυμπιακής

Η Ολυμπιακή υπάρχει ακόμη, αλλά το μόνο που έχει κοινό με την πάλαι ποτέ Ολυμπιακή του Ωνάση είναι το όνομα και το λογότυπο. Η εταιρεία πλέον είναι τελείως ιδιωτική και δραστηριοποιείται κυρίως στις εσωτερικές πτήσεις. Λόγω του ονόματος και της νοσταλγίας της, καταφέρνει να έχει ακόμη πολλούς πελάτες και γενικά να είναι μια αξιόπιστη εταιρεία. Όλα τα συστήματα καθώς και οι πτήσεις και αεροπορικά εισιτήρια, γίνονται πλέον μέσω της Aegean Airlines – της εταιρείες που αγοράσε τα δικαιώματα και το στόλο της Ολυμπιακός.

Aegean: ο νέος μεγάλος παίκτης

Η νέα Ολυμπιακή στην ουσία αποτελεί θυγατρική της Aegean αφού την απορρόφησε το 2013. Η Aegean είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας αφού εκτελεί πολλά εσωτερικά αλλά και εξωτερικά δρομολόγια, Αποτελεί μάλιστα και μέλος της Star Alliance, πράγμα που της επιτρέπει και τη συνεργασία με άλλες αερογραμμές του εξωτερικού. Είναι από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες στον Ελληνικό αλλά και τον διεθνή χώρο.

RyanAir: Η εταιρεία που άλλαξε το τοπίο

Πριν από μερικά χρόνια, η RyanAir μπήκε δυναμικά στον Ελληνικό χώρο, στην αρχή μόνο με πτήσεις εξωτερικού κι έπειτα και με πτήσεις εσωτερικού και τάραξε για τα καλά τα νερά στο χώρο των εσωτερικών κυρίων μεταφορών, χάρη στα χαμηλά της ναύλα. Οι Aegean και όλες οι μετέπειτα εταιρείες που θα αναλάμβαναν δρομολόγια εσωτερικού, θα έπρεπε να μπορούν να ανταγωνίζονται στια ίσια την γνωστή low cost εταιρεία, οπότε και το κόστος εισιτηρίων για τους προορισμούς που εξυπηρετούσε η Ryan, άρχισε να μειώνεται δραματικά. Η Ryan σήμερα είναι από τις πιο δημοφιλείς αερογραμμές στην Ελλάδα και οι πτήσεις εσωτερικού της έχουν σχεδόν πάντα μεγάλη πληρότητα. Τα αεροπορικά ραιανερ είναι αρκετά οικονομικά και σε μερικές περιπτώσεις κοστίζουν ακόμα και 4.99€ ( δρομολόγιο χειμώνα Αθήνα – Μύκονος). Όσο πιο νωρίς κλείνετε αεροπορικά εισιτήρια με την Ryanair, τόσο πιο οικονομικές τιμές θα πετύχετε!

Οι μικροί παίκτες

Πέρα όμως από τους λεγόμενου μεγάλους παίκτες, υπάρχουν και οι μικροί. Οι εταιρείες Ellinair και Astra είναι σχετικά καινούργιες στο χώρο και προσφέρουν εσωτερικές πτήσεις σε ανταγωνιστικές τιμές. Δραστηριοποιούνται κυρίως το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του οποίου προσφέρουν πτήσεις σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο κάνουν εξωτερικά δρομολόγια ή αναλαμβάνουν μόνο ή κυρίως το δρομολόγιο Αθήνα Θεσσαλονίκη.

Πώς έχει αλλάξει το κόστος;

Ο ανταγωνισμός έχει φέρει κι σημαντική μείωση των τιμών. Ένα εισιτήριο Θεσσαλονίκη – Αθήνα χωρίς βαλίτσα, αν κλειστεί λίγο νωρίς – δυο με τρεις εβδομάδες πριν – μπορεί να κοστίσει περίπου είκοσι Ευρώ, δηλαδή φθηνότερα από το εισιτήριο του ΚΤΕΛ ή του τρένου και σίγουρα πολύ φθηνότερα από το κόστος του οδικού ταξιδιού. Τα θερινά αεροπορικά εισιτήρια για τα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες πάλι δεν ξεπερνάν τα 150 Ευρώ με επιστροφή, αν κλειστούν έγκαιρα. Εννοείται ότι για όσους είναι από την Αθήνα ή μένουν κοντά στο Ελευθέριος Βενιζέλος οι πτήσεις για να νησιά είναι ακόμη πιο φθηνές. Με άλλα λόγια, πλέον τα ταξίδια με αεροπλάνο μέσα στην Ελλάδα είναι εξίσου φθηνά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη πιο φθηνά από τα εισιτήρια λεωφορείων, τρένων και πλοίων! Αυτό σίγουρα είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη και αλλαγή!…

Read More

Γενικά για την Λίμνη Πλαστήρα

Μία γαλάζια ανθρώπινη πινελιά  σε ένα καταπράσινο καμβά που  δημιούργησε η φύση. Φαίνεται πως και οι δύο έκαναν τη δημιουργική τους υπέρβαση και προέκυψε η εντυπωσιακή Λιμνη Πλαστηρα. Με τον καιρό το ένα αφομοιώθηκε από το άλλο (λίμνη και φυσικό τοπίο) και τα δύο μαζί αποτελούν ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της χώρας μας. Ιδανικός τόπος για μία αγχολυτική εξόρμηση. Ετσι για να τονωθεί λίγο ο τοπικισμός μας και να διαπιστώσουμε πως η χώρα μας αξίζει λίγο περισσότερης  προσοχής.

Ποιά όμως είναι η καλύτερη εποχή για την εκδρομή μας στην Λίμνη Πλαστήρα; Μα φυσικά όλες. Και αυτό γιατί το τοπίο είναι τόσο ζωντανό και με τόσο πολλές εναλλαγές που ποτέ δεν είναι ίδιο. Eπειτα είναι και  ιδανική η γεωγραφική της θέση. Η Λίμνη Πλαστήρα σχεδόν ισαπέχει από Αθήνα (325 χλμ) και από Θεσσαλονίκη (250 χλμ) και αυτό την κάνει να φτάνεται εύκολα ακόμα και ένα απλό Σαββατοκύριακο.

Aς μάθουμε όμως λίγα πράγματα γιά τη λίμνη και την ευρύτερη περιοχή. Η Λίμνη Πλαστήρα δε βρισκόταν από πάντα εδώ. Στη θέση της υπήρχε από την αρχαιότητα ο ποταμός «Ταυρωπός»,  που φιδογυρίζοντας αργοκυλούσε νότια για να συναντήσει τον Αχελώο. Η περιοχή αυτή ονομαζόταν «Νεβρόπολη», προφανώς από την πληθώρα των ελαφιών που διαβιούσαν εδώ κάποτε. (Νεβρός είναι το νεογνό του ελαφιού). Περίπου το 1928 ένας επιφανής άνδρας της Καρδίτσας, αλλά και όλης της Ελλάδας, ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας συνέλαβε την ιδέα γιά την κατασκευή ενός φράγματος που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, της ύδρευσης της Καρδίτσας και άλλων κοινοτήτων, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, με την εκμετάλευση της δύναμης του νερού. Βέβαια η ιδέα του άργησε πολύ να υλοποιηθεί, καθώς τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα πέρασε από πολλά δεινά (πόλεμο, Κατοχή, Εμφύλιο).

Στα σκοτεινά εκείνα χρόνια της Κατοχής, η περιοχή γνώρισε στιγμές δόξας και ηρωισμού από τους κατοίκους των γύρω χωριών, που ως γνήσιοι απόγονοι των Αγραφιωτών που δεν υποτάχθηκαν ποτέ στους Τούρκους, σήκωσαν το δικό τους μπαϊράκι στους επίδοξους κατακτητές και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους γιά να κάνουν τη ζωή των εισβολέων δύσκολη και να αφήσουν παρακαταθήκη και βαριά κληρονομιά στις επόμενες γενιές τα υψηλά ιδεώδη. Εδώ πάνω, σ’ αυτά τα βουνά χτυπούσε η καρδιά της ελεύθερης Ελλάδας. Εδώ λειτούργησε και το συμμαχικό αεροδρόμιο, κάτω από τη μύτη των Γερμανών, σε μία περιοχή που έχει κατακλύσει με τα νερά της η Λίμνη Πλαστήρα, πάντα με τη βοήθεια των χωρικών που αναλάμβαναν να καμουφλάρουν την ημέρα το διάδρομο προσγείωσης με δέντρα και τη νύχτα να τον ανοίγουν και να ανάβουν φωτιές γιά να τον δουν οι πιλότοι.

Πού είχαμε μείνει; Α ναί, στο ανεκπλήρωτο μέχρι τότε όραμα του Πλαστήρα. Η ιδέα ωρίμασε τη δεκαετία του ΄50 οπότε και άρχισε, από γαλλικές εταιρείες, η υλοποίηση του οράματός του. Η αρχική πρόταση προέβλεπε την κατασκευή χωμάτινου φράγματος σε άλλη θέση (περίπου στο ύψος του Νεοχωρίου), όμως τελικά επιλέχθηκε η θέση «Κακαβάκια»΄ και η κατασκευή τσιμεντένιου φράγματος. Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε το 1960, οπότε και άρχισε η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό από τους παραπόταμους του Ταυρωπού, από εποχικά ρέματα και από τη μητέρα Φύση (βροχή και χιόνι).
Ούτω πως, προέκυψε η Λίμνη Ταυρωπού, που αργότερα μετονομάστηκε σε Λίμνη Πλαστήρα, σε υψόμετρο 750 μέτρων, καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων, με μήκος 14 χλμ, πλάτος 4 χλμ και βάθος περίπου 65 μέτρα. Το φράγμα έχει μήκος 220 μ. και ύψος 83 μ. Η λίμνη γιά να δημιουργηθεί πήρε από τους κατοίκους των γύρω χωριών αρκετά περιουσιακά στοιχεία (χωράφια, αγροικίες κλπ). Φρόντισε όμως μακροπρόθεσμα, σαν ένας αξιόπιστος επενδυτικός οργανισμός, να τους τα επιστρέψει διπλά και τριπλά (γιά να μην πούμε στο δεκαπλάσιο).
Ετσι, με τη βοήθεια της μητέρας Φύσης, δημιούργησε ένα πανέμορφο σκηνικό που άρχισε σιγά σιγά να το ανακαλύπτει ο κόσμος, (η αλήθεια είναι πως άργησε αρκετά) και πλέον από τη λίμνη να ευεργετείται όχι μόνον ο κάμπος, αλλά και ολόκληρη η ορεινή περιοχή. Ξενοδοχεία, ταβέρνες, μπαράκια, παραδοσιακοί ξενώνες και κάθε είδους επιχείρηση ξεφυτρώνουν καθημερινά, με τη βοήθεια και του Leader, και είναι έτοιμες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες, που όλο και περισσότερο διαλέγουν την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα για μία ευχάριστη απόδραση. Ετοιμάστε λοιπόν τα μπογαλάκια σας, πάρτε μαζί σας την παρέα που σας γεμίζει και… ΦΥΓΑΜΕ ΓΙΑ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ.

Read More

Λίμνη Πλαστήρα: Ένας μοναδικός προορισμός

λιμνη πλαστηρα Καλώς ήλθατε στην λίμνη Πλαστήρα – Μια μοναδική τοποθεσία!

Η τοποθεσία μας είναι ένα μοναδικό μέρος – μια ζωγραφιά της φύσης! Καταπληκτικά καταπράσινα τοπία συνδυάζονται με τα νερά της λίμνης και δημιουργούν μοναδικές εικόνες.

Η λίμνη Πλαστήρα είναι μια τεχνητή λίμνη, 40χλμ περίπου μακριά από την Καρδίτσα. Η περιοχή αποτελείται από δεκάδες μικρά χωριά που όλα μαζί αποτελούν το μέρος «Λίμνη Πλαστήρα». Η λίμνη ήταν ιδέα του Στρατηγού Πλαστήρα, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Μετά από πολλές αναβολές και δυσκολίες, τελικά το έργο δημιουργήθηκε και πήρε το όνομα της προς τιμήν αυτού που το σκέφτηκε.

Γενικά για τη λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 25.000 τετραγωνικών μέτρων ενώ διαθέτει περίπου 400 κυβικά μέτρα νερού(στοιχεία Wikipedia). Το μέγιστο βάθος της λίμνης είναι 60μ ενώ το μέγιστο υψόμετρο στα 750μ.

Στη λίμνη Πλαστήρα πραγματοποιούνται αρκετές δραστηριότητες όπως κολύμπι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στη πλαζ Πεζούλια, ορειβασία στα γύρω βουνά, τοξοβολία, πεζοπορία καθώς και Ιππασία. Η περιοχή προτείνεται για ξέγνοιαστες και ξεκούραστες διακοπές με τον καθαρό αέρα να αναζωογονεί το ανθρώπινο σώμα και πνεύμα.
λιμνη πλαστηρα
Πρόσβαση στη περιοχή

Η λίμνη διαθέτει πρόσβαση μέσω της Καρδίτσας. Αφού φτάσετε στην Καρδίτσα(είτε από Αθήνα είτε από Θεσσαλονίκη) έπειτα στρίβετε αριστερά στα φανάρια της πόλης(πριν την πόλη) και ακολουθείτε τις ταμπέλες για «Φράγμα Λίμνης». Εάν ο καιρός είναι καλός, η διαδρομή είναι περίπου μισή ώρα με σαράντα λεπτά ενώ θα συναντήσετε καταπληκτικά τοπία που σίγουρα θα θέλετε να σταματήσετε και να τα βγάλετε φωτογραφία!

Πρόσβαση χωρίς αυτοκίνητο

Εάν δεν διαθέτετε αυτοκίνητο, τότε μπορείτε να φτάσετε στη λίμνη Πλαστήρα με τα τοπικά ΚΤΕΛ που ξεκινάνε από την Καρδίτσα – καλό είναι να μάθετε πληροφορίες από τον τοπικό σταθμάρχη. Επίσης υπάρχει και τρένο που φτάνει μέχρι την πόλη της Καρδίτσας.

Τι να κάνετε – δραστηριότητες

Όπως είπαμε και στην αρχή, η λίμνη Πλαστήρια διαθέτει μια πληθώρα από δραστηριότητες. Εάν βρεθείτε στη περιοχή καλοκαίρι, μπορείτε να κολυμπήσετε στα -κρύα- νερά της λίμνης και να απολαύσετε τον καφέ σας δίπλα στο ήρεμο κύμα. Επίσης, υπάρχουν 2 saloon που σας περιμένουν ώστε να δείξετε τις δεξιότητές σας στην ιππασία και στην τοξοβολία. Και οι 2 χώροι είναι μέσα σε ένα καταπληκτικό περιβάλλον με πολύ ωραίες εγκαταστάσεις.

Πεζοπορία

Όλα τα μέρη της λίμνης Πλαστήρα είναι ενδεδειγμένα για πεζοπορία και περπάτημα. Υπάρχουν επίσης μερικά δασικά μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε με τις αντίστοιχες ενδείξεις. Το καλοκαίρι έχετε υπόψιν την αυξημένη κίνηση από αυτοκίνητα, οπότε και θα πρέπει να προσέχετε περισσότερα εάν περπατάτε στον δρόμο.
λιμνη πλαστηρα
Διαμονή – ξενοδοχεία

Υπάρχουν δεκάδες ξενώνες και δωμάτια σε όλα τα χωριά περιμετρικά της λίμνης Πλαστήρα. Αφού μελετήσετε προσεχτικά τη τοποθεσία που θέλετε να μείνετε (να υπολογίζετε πως χρειάζεστε περίπου μια ώρα για να γυρίσετε γύρω γύρω όλη την λίμνη με το αυτοκίνητο) τότε θα αναζητήσετε και τα κατάλληλα δωμάτια. Υπάρχουν τύποι δωματίων για όλα τα γούστα – από πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενώνες για τους παραδοσιακούς.

Μπορείτε να κλείσετε φθηνά ξενοδοχεία στη Λίμνη Πλαστήρα μέσα από την σελίδα της airtickets, εδώ. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα προσφέρει τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια αλλά και ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Κλείστε άμεσα το ταξίδι σας στη Λίμνη Πλαστήρα και θα διαπιστώσετε και εσείς μόνοι σας για το πόσο ευλογημένο και καταπληκτικό μέρος είναι η περιοχή μας!

Έχετε απορίες σχετικά με την μετακίνησή σας και τη φιλοξενία; Γράψτε μας στα σχόλια ώστε να σας βοηθήσουμε να κάνετε το ταξίδι σας όσο γίνεται πιο εύκολο!…

Read More

Καλώς ήλθατε

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα μας!

Εδώ θα βρείτε τα πάντα γύρω από την λίμνη Πλαστήρα καθώς και ενδιαφέρονται άρθρα γενικού περιεχομένου.…

Read More
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!